У чому особливість пакетів для пакування у вакуум. Чому звичайний поліетиленовий пакет не підходить для цих цілей?

Зміст:

  1. Особливості вакуумного пакування.
  2. З чого виготовляють вакуумну упаковку.
  3. Різновиди пакетів для вакууму.
  4. Переваги вакуумного пакування.

Практичним і вельми поширеним способом зберігання продуктів є вакуумні пакети. На сьогодні такий спосіб пакування доступний і для домашнього застосування: він дає змогу економно використовувати простір, захистити продукти від передчасного псування та впливу зовнішніх факторів – вологи, повітря, мікробів.
 

Особливості вакуумного пакування

Вакуумна упаковка – це спосіб зберігання продуктів без доступу кисню за допомогою герметичної упаковки. Для цього використовують спеціальне обладнання – вакууматори та зварювачі. Як витратні матеріали – вакуумні пакети різних видів.

У такий спосіб можна упаковувати і зберігати готову їжу, напівфабрикати і сирі продукти без втрати смаку, запаху і корисних властивостей.

Розмір позначається таким чином: W – ширина, L – висота. Ці показники варіюються в діапазоні від 80 до 700 мм.

Сфера застосування таких виробів широка: вони часто потрібні для зберігання, транспортування, розфасовки та реалізації продукції різних обсягів. Покупці та замовники позитивно оцінюють ці пристосування, оскільки вони дозволяють візуально оцінити стан продуктів.

 

Вакуумні пакети

 

Багатьох користувачів цікавить, чи можна повторно використовувати вакуумні пакети? Пакети для харчових продуктів повторно використовувати не можна. Якщо упакувати м’ясо, сир або інші продукти, то після розкриття такий пакет підлягає утилізації.
 

З чого виготовляють вакуумну упаковку

Вакуумна упаковка виготовляється методом соекструзії (з’єднання) первинного (в народі – харчового) поліетилену (PE) і поліаміду (PA). У результаті виходить матеріал багатошаровий, міцний і стійкий до пошкоджень. Не має запаху. На сьогодні налагоджено виробництво прозорих, напівпрозорих або кольорових зразків.

З чого роблять вакуумні пакети? Використовують і інші типи сировини:

  • РЕТ/РЕ – лавсан, поліестер у поєднанні з поліетиленом високого тиску;
  • ОРА/РЕ – комбінація орієнтованого поліаміду та поліетилену;
  • EVOH – сополімер етилену і вінілового спирту.

Вироби можна відправляти на вторинну переробку, що вигідно і з економічної, і з екологічної точок зору.

 

Вакуумні пакети

 

Основний критерій, чим відрізняються вакуумні пакети від звичайних поліетиленових, – спеціальний бар’єрний шар – поліамід PA. Завдяки цьому бар’єру неможливе виникнення хімічних реакцій, розмноження мікроорганізмів. Також спеціальна вакуумна упаковка надійно захищає продукти від руйнівного впливу вологи, повітря або бактерій, підтримує стабільне середовище, зберігає привабливий вигляд і органолептичні якості, підвищує термін придатності продуктів у кілька разів.
 

Різновиди пакетів для вакууму

Щодо того, які бувають вакуумні пакети для зберігання харчових продуктів, виділяють такі види:

  1. термозбіжні пакети для камерних вакууматорів – продукти в пакет запаковують у камерному вакууматорі, а потім піддаються термоусаджуванню під впливом високої температури в 95°C, плівка повторює всі контури і форму продуктів;
  2. рифлені – на внутрішній частині пакета розташовані спеціальні канавки, якими відкачують повітря, застосовуються в безкамерних запайщиках;
  3. стандартні гладкі – запаюються в камерному вакууматорі, дають змогу упакувати практично будь-які харчові продукти, головне – підібрати відповідні параметри упаковки: товщину, розмір, матеріал;
  4. пігментовані – складаються з прозорої та кольорової частин, що дає змогу вигідно виділити товар без застосування картонних підкладок.

Товщина плівки може відрізнятися – від 50 до 200 мкм. Чим вищий цей параметр, тим кращими бар’єрними властивостями володіє пакет, а також більш стійкий до механічних впливів – проколи, порізи. Щоб вакуумна упаковка виправдала всі заявлені властивості і поставлені завдання, варто уважно підбирати розміри і товщину пакетів для різних видів продуктів.
 

Переваги вакуумного пакування

Широке поширення пакетів для вакууматора пояснюється такими особливостями:

  • компактні розміри;
  • екологічно чисті матеріали;
  • висока міцність;
  • повна герметичність;
  • прийнятна ціна;
  • універсальність;
  • естетичний зовнішній вигляд.
Застосування цієї технології набагато вигідніше, ніж використання скляної або металевої тари - економічність, компактність, міцність, менша вартість, можливість вторпереробки. Разом з цим показники надійності зберігання не поступаються аналогам, а в деяких випадках навіть перевершують.
Замов безкоштовний аудит своїх пакувальних рішень:
  • - спеціаліст перевірить товщини і якість ваших пакувальних матеріалів
  • - проаналізує і запропонує пакувальні альтернативи
  • - проведе тести із різними пакувальними рішеннями
  • - підбере зручне фасування пакувальних матеріалів
  • - спланує графік і ритміку постачань