Вакуумні пакувальники (камерні та безкамерні): різниця

Еволюція кухонної побутової техніки останнім часом досягла того, що сучасні господині замість харчової плівки та пластикового контейнера почали використовувати вдома апарати для вакуумування.

Зміст:

  1. Вступ.
  2. Камерні вакуумні пакувальники.
  3. Безкамерні вакуумні пакувальники.
  4. Вакуумний пакувальник: камерний чи безкамерний?

Вступ

Еволюція кухонної побутової техніки останнім часом досягла того, що сучасні господині замість харчової плівки та пластикового контейнера почали використовувати вдома апарати для вакуумування. Ці прилади тепер можна зустріти не тільки у ресторані та у великих продуктових магазинах, а й у звичайній квартирі.

Вакуумні пакувальники призначені для тривалого зберігання різних типів продуктів: від фаршу та морепродуктів до круп та спецій. Особливо ці апарати, які прийнято розділяти на дві категорії за механізмом дії, цінуються за можливість в домашніх умовах готувати кулінарні шедеври за технологією Sous-Vide.
 
Вакуумні пакувальники
 

Камерні вакуумні пакувальники

Цей тип вакуумного обладнання широко відомий. Технічні показники дозволяють використовувати камерні вакуумні пакувальники на масштабному виробництві, у точках торгових мереж, супермаркетах, складах, кафе та інших громадських закладах. Цей тип вакууматора має високий рівень потужності і продуктивності порівняно з безкамерним.

Пакувальники вакуумні

 

Дані пакувальники можуть бути обладнані однією камерою (однокамерні) або двома (двокамерні), які також відрізняються за своїми характеристиками: чим більше камер міститься в приладі, тим більше пакетів він може одночасно упаковати. Це суттєво підвищує продуктивність та швидкість процесу.
 
Більшість ресторанів та інших підприємств потребують того, щоб на їхній кухні чи продовольчих складах знаходився камерний вакуумний пакувальник, принцип роботи якого полягає у створенні вакууму всередині камери.

  1. Спочатку задаються показники: глибина вакуумування, температура запаювання, а також час.
  2. Відкритий край заповненого пакета розміщується на термічній плівці.
  3. Верхня кришка апарата щільно притискається.
  4. Вакууматор переходить у режим запаювання шва упаковки.
  5. Внаслідок порушення герметизації апарата кришка автоматично відкривається.

Можна пакувати відразу кілька пакетів для прискорення процесу. Вони можуть бути тришарові або двошарові, з різним матеріалом внутрішнього та зовнішнього шарів, рифлені або гладкі, в рулонах та окремо, різного кольору тощо.
 

Безкамерні вакуумні пакувальники

Безкамерні вакуумні пакувальники також називають аспіраційними. Вони відрізняються компактними габаритами, низькою вартістю, популярністю та можливістю застосування у побутових умовах (наприклад, на невеликій кухні).

Безперечно, такі пакувальники мають і ряд недоліків. Насамперед, це порівняно низька продуктивність апарату, внаслідок чого він створює низький вакуум. Саме тому за допомогою даного пристрою не рекомендують запаковувати інгредієнти з великим об’ємом рідини – наприклад, риба в олії. Продукт може просто розтектися, а шов не закриється. Також відсутня можливість запаяти одразу кілька упаковок одночасно.

Однак у побутових умовах, у маленьких кафе або для вакуумування нехарчових виробів ці недоліки несуттєві, вони зазвичай не викликають проблем у покупців. Це ідеальний вибір для тих, хто бажає готувати у себе вдома їжу за Су-Вид технологією, що суттєво спростить процес приготування їжі та урізноманітнить звичний смак продуктів.

Алгоритм роботи з цим типом вакууматорів принципово не відрізняється від поводження з камерними машинами. Деталі експлуатації залежить від конкретної моделі.
 

Вакуумний пакувальник: камерний чи безкамерний?

Перед придбанням такої техніки потрібно визначитися з тим, для якої мети ви робите покупку, зважити всі «за» і «проти», порівняти характеристики, розглянути недоліки та переваги кожного типу вакууматорів.

Для тих клієнтів, які хочуть купити вакуумний пакувальник (камерний чи безкамерний), ми підготували порівняльну таблицю. Це допоможе швидше прийняти рішення та наочно порівняти обидва типи апаратів.
 
Основні особливості камерних вакууматорів:

  • підвищена потужність та швидкість;
  • можливість упакувати рідину;
  • висока вартість;
  • необхідність кілька разів за півроку профілактично замінювати в апараті масло;
  • розмір предмета, що упаковується, повинен бути не більше габаритів камери, що використовується;
  • можливість використання газу інертного для покращення запакування (доступно в деяких моделях);
  • економія на пакетах, оскільки найчастіше використовуються дешеві гладкі пакети, що продаються у великих рулонах оптом.

Відмінні показники безкамерних пакувальників:

  • низька вартість, що обумовлено не надто високим рівнем продуктивності;
  • немає необхідності заливати масло;
  • можна запаковувати довгі, широкі чи нестандартні за розмірами пакети;
  • існує «м’який» режим для запаювання упаковок із крихкими предметами;
  • необхідність набувати спеціальних гофрованих пакетів;
  • не можна допускати попадання вологи на шов;
  • маленькі габарити дозволяють розташувати вакууматор на кухні або в невеликій точці громадського харчування.
Обидві категорії можуть бути представлені і в підлогових, і настільних варіантах.
Замов безкоштовний аудит своїх пакувальних рішень:
  • - спеціаліст перевірить товщини і якість ваших пакувальних матеріалів
  • - проаналізує і запропонує пакувальні альтернативи
  • - проведе тести із різними пакувальними рішеннями
  • - підбере зручне фасування пакувальних матеріалів
  • - спланує графік і ритміку постачань