Вчені вивчили вплив вакуумного пакування на м’ясні напівфабрикати

Вчені провели дослідження, щоб встановити, чи безпечне зберігання м’яса у вакуумній упаковці, чи це впливає на смак, а також якість м’ясних напівфабрикатів. Актуальність проведеної роботи підтверджується тим, що такий вид упаковки дуже популярний. Вона зустрічається повсюдно. Наприклад, в Україні один із затребуваних виробників вакуумного пакування – компанія «Нікас», за рахунок високої якості використовуваної сировини, яка відповідає всім стандартам.

 

Виробник матеріалів для пакування “Нікас”, займається не просто продажем упаковок, а й має у своєму асортименті вакуумні пакувальники, які можна придбати на своє виробництво. В наявності є компактні однокамерні вакуумні пакувальники, так і з двома камерами, для більшого обсягу продукції.

 

З’ясувавши важливість та затребуваність вакуумного пакування для безпечного продажу м’ясної продукції, давайте детальніше ознайомимося з проведеним дослідженням.

 

Що вдалося з’ясувати під час дослідження вакуумної упаковки

Вченим вдалося підтвердити кілька ключових фактів:

  1. По-перше, м’ясо у вакуумній упаковці термін зберігання більше ніж зазвичай.
  2. По-друге, пакети зберігають смак продукту, не змінюючи його.

 

 

Під час проведення досліджень було ретельно проаналізовано органолептичні та мікробіологічні показники матеріалу. Як останній взяли невеликі шматочки м’якоті свинини – по 20-30 г. Одну половину продукту поклали у звичні гастроємності, а другу упаковали у вакуум (пакети мали три шари, зокрема полімер з поліаміду, поліетилену). Зберігання напівфабрикатів відбувалося за однакових умов – у холодильнику, де підтримувалася температура 4 градуси, та був проведений мікробіологічний порівняльний аналіз.

 

Завдяки цьому вдалося виявити, що в тих м’ясних напівфабрикатах, які зберігалися в простій гастроємності, набагато більше за всілякі анаеробні мікроорганізми. Якщо говорити про санітарно-гігієнічні показники, то спочатку всі вони відповідали вимогам та були нормальними.

 

 

В цілому завдяки вакуумній упаковці спостерігається краще збереження показників органолептичного типу у досліджуваних м’ясних напівфабрикатів, якщо порівняти з традиційнішим способом зберігання. Безпека вживання та якість м’яса з вакууму теж вища. У результаті виявили, що терміни безпечного зберігання у вакуумній упаковці в 5 разів перевищують терміни придатності, які були названі органами, які займаються встановленням санітарних норм, що діють.

 

Навіщо потрібна вакуумна упаковка

Зберігання напівфабрикатів з м’яса у вакуумній упаковці необхідне з тієї причини, що останні десятиліття люди переходять із замороженого м’яса на охолоджене. Частка таких покупців на ринку наближається до 40%.

 

 

Також потрібні копчені та готові продукти, тобто різні вироби. Вакуумна упаковка допомагає виключити процеси заморожування та розморожування та забезпечити безпечне зберігання «капризних» продуктів без втрати їх якості та привабливого зовнішнього вигляду.

 

 

Зокрема, перевірили напівфабрикати у гастроємностях та вакуумі. У першому випадку відхилення мікробіологічних показників помітили на 3-6 добу, включаючи неприємний запах. У випадку вакуумної упаковки перші прояви наявності патогенної мікросфери були виявлені тільки на 12 добу зберігання.

 

Підсумок: можна продовжити термін зберігання у вакуумному пакуванні орієнтовно на 8 діб додатково (у звичайній упаковці – 3-4 доби) при температурі від +2 до +6 градусів.

Основні відмінності та плюси Нікас Фуд

  1. Власне виробництво. Сучасні автоматизовані виробничі лінії. Так, є співробітники на виробництві, але більшість автоматизована. Персонал бере мінімум участі у процесі. Строго навчений персонал з дотриманням всіх санітарних норм, так як упаковка йде в основному для харчових продуктів.
  2. Великий складський запас. Понад 10 000 позицій на складі. Всі найпопулярніші розміри є в наявності. Залежно від продукту необхідної клієнту товщини.
  3. Власний логістичний відділ. Доставка на власному транспорті протягом 24 годин для Києва.
  4. Матеріал, з якого виготовляються пакети, виключно з первинного поліетилену (PE-1 – дозволений для використання в харчовій промисловості). Плівки, які використовуються у виробництві вакуумних пакетів середньо- та високобар’єрні плівки з вмістом PA, EVOH.
Можна продовжити термін зберігання м'ясних напівфабрикатів у вакуумному пакуванні орієнтовно на 8 діб додатково (у звичайній упаковці – 3-4 доби) при температурі від +2 до +6 градусів.
Замов безкоштовний аудит своїх пакувальних рішень:
  • - спеціаліст перевірить товщини і якість ваших пакувальних матеріалів
  • - проаналізує і запропонує пакувальні альтернативи
  • - проведе тести із різними пакувальними рішеннями
  • - підбере зручне фасування пакувальних матеріалів
  • - спланує графік і ритміку постачань