Як вибрати вакууматор – повне керівництво

Для повноцінної роботи закладів громадського харчування потрібно мати в арсеналі камерний вакууматор. Цей агрегат допоможе найкращим способом зберегти продукти і продовжити їхній термін придатності. Вартість обладнання окупиться, без сумнівів, адже з ним у виробництві практично не буде відходів і псування їстівних запасів.

Зміст:

  1. Вступ.
  2. Сфера застосування обладнання.
  3. Класифікація апаратів для вакуумування.
  4. Камерні вакуумні пакувальники: що це таке і чому їх варто обрати.
  5. Переваги агрегату.
  6. Причини використовувати обладнання.
  7. Особливості вибору.

Вступ

Грамотне застосування харчових запасів, їх правильне зберігання відповідно до вимог і стандартів, продовження терміну придатності — це основне завдання, з яким стикаються заклади громадського харчування. Це питання легко вирішити, розібравшись, як вибрати вакууматор для пакування. Правильне зберігання продуктів дає змогу зберегти їхній зовнішній вигляд і смакові якості.

 

Сфера застосування обладнання

Професійні вакууматори

Машини для фасування популярні в багатьох сферах діяльності. Вони застосовуються в харчовій, будівельній, косметологічній та медичній галузях. Вартість агрегату виправдана тим, що всі упаковані матеріали, продукти, засоби максимально довго збережуть свою придатність до застосування.

Найчастіше професійні вакууматори застосовуються для зберігання їстівних припасів. Герметична упаковка дає змогу зберегти смак, колір і користь. Використовують для таких продуктів, як:

  • сипучі крупи, сіль, цукор, також нехарчові порошки;
  • рідини теж можуть зберігатися у вакуумі, наприклад: вода, молоко для дітей, ліки і шампуні;
  • пастоподібні, такі як томатна паста, дитячі пюре, соки з м’якоттю.

Це далеко не повний перелік. Але однозначно можна сказати, що в такій тарі продукти збережуть свою свіжість і будуть придатні до застосування після відкриття упаковки.

 

Класифікація апаратів для вакуумування

Як і будь-яке обладнання, вакуумний пакувальник для ресторану, дому, виробництв має свою класифікацію за різними параметрами. Верстати розподіляють на кілька груп.

  1. Спосіб дії. Бувають універсальні, горизонтальні та вертикальні пакувальники. Вибір залежить від сфери застосування.
  2. Рівень автоматизації. Поділяють на напівавтоматичні та автоматичні. Якщо виробництво велике, то краще віддати перевагу автоматичним моделям. Коли використовувати прилад потрібно лише іноді, то цілком підійде напівавтоматичний.
  3. Тип упаковки. Контейнер може бути декількох видів: картонний, пластиковий, блістерний. Вибирають, спираючись на групу товарів, яка буде фасуватися.
  4. Форма тари. Запаковувати за допомогою обладнання можна в пляшки, саше, пакети, банки, стіки.

Класифікація за кількома параметрами допоможе вибрати найбільш підходящий агрегат у кафе, на виробництво, а також для дому.

 

Камерні вакуумні пакувальники: що це таке і чому їх варто обрати

Камерные вакуумные упаковщикиУ громадському харчуванні часто виникає потреба якісно розфасувати готову продукцію або напівфабрикати. Камерні вакуумні пакувальники найбільш підходять для ресторанів, кафе, їдалень.

Таке обладнання буває настільним і підлоговим. Вибирати потрібно, відштовхуючись від інтер’єру приміщення кухні закладу. Якщо простір зайнято цільною поверхнею, де кожен сантиметр на рахунку, то краще віддати перевагу настільним пакувальникам. Якщо ж приміщення досить велике, і в ньому є місце, то краще звернути увагу на підлоговий апарат для пакування.

Бувають одно і двокамерні агрегати. Перші підійдуть для маленьких приміщень з невеликим обсягом роботи. Другі ж допоможуть збільшити продуктивність і швидкість фасування продукції. Поки одна камера відкачує повітря з упаковки, у другій закладаються продукти на наступне фасування.

 

Камерний вакуумний пакувальник, принцип роботи якого може відрізнятися, залежно від додаткових функцій, дає змогу зберегти свіжість і довговічність їстівних і нехарчових запасів. У деяких агрегатах є можливість наповнення резервуара інертним газом або ж функція віджимання перед вакуумацією.

Агрегати дають змогу отримати якісну упаковку, в яку не потрапить зайве повітря або порошинки. Пресування відбувається всередині камери, де весь процес здійснюється в заданому режимі. Риба, овочі, м’ясо, фрукти, завдяки правильному циклу пакування, збережуть свіжість і естетичний вигляд надовго.

 

Переваги агрегату

Вакуумні пакувальники камерні — невід’ємна частина продуктивної та безвідходної роботи закладів громадського харчування. Переваги у такого обладнання очевидні. Але все ж їх потрібно знати, перед тим як купити агрегат.

  1. Універсальність пакувальників дає змогу зберегти термін придатності продуктів із будь-якою консистенцією. Тверді, сипучі, м’які продукти будуть фасовані якісно і надійно.
  2. Прийнятні ціни на витратні матеріали. Контейнери, пакети і банки для камерних вакууматорів коштують у рази дешевше, ніж для безкамерних.
  3. Потужність і рівень відкачування повітря. Рівень вакуумації камерних агрегатів становить 99%. Для порівняння, в ручних ця цифра сягає лише 90%. Така щільна упаковка — гарантія тривалого зберігання їжі та збереження її корисних властивостей.
  4. Газація, що впливає на термін зберігання фасованих продуктів.

Це основні переваги камерних пакувальників, відштовхуючись від яких варто зробити ставку саме на них.

 

Причини використовувати обладнання

Вакуумні пакувальникиВажливо розуміти, як агрегат впливає на продукти харчування в сирому вигляді та після термічної обробки. Варто виділити такі переваги:

  • зовнішній вигляд упакованих їстівних запасів і їхня свіжість зберігається тривалий період;
  • відсутній ризик поширення неприємних запахів у холодильній камері;
  • пакети для вакуумних пакувальників або інший вид тари допомагають захистити їстівне від гниття та окислення;
  • вітаміни та корисні мікроелементи довгий час зберігаються в упакованій їжі;
  • у продуктах не розмножуються бактерії, немає інших шкідливих речовин;
  • можна упакувати продукти в резервуари потрібного розміру і форми;
  • завдяки тиску утворюється шов, який не пропускає повітря всередину упаковки, що сприятливо впливає на збереження соковитості та вологи їстівних запасів.

Відкриваючи продукти, фасовані у вакуум, створюється відчуття, що вони тільки з вітрини магазину.

 

Особливості вибору

Питання про те, як вибрати вакууматор, цікавить власників ресторанів, барів та інших виробництв, де продукти використовуються на регулярній основі. Купуючи обладнання, потрібно звернути увагу на кілька моментів.

  1. Матеріал. Пристрій виготовляється із пластику або нержавіючої сталі. Довговічніший вакууматор зі сталі, але і пластиковий відслужить досить тривалий період.
  2. Розмір. Прилади для фасування продуктів можуть бути різних габаритів. Вибір залежить виключно від вільного простору в приміщенні та потреб покупця.
  3. Автоматизація. Бувають напівавтоматичні та автоматичні агрегати. У перших людина повинна брати безпосередню участь. У другому варіанті ж практично все робить обладнання, досить просто вибрати потрібну функцію.
  4. Продуктивність. Чим більший обсяг роботи на виробництві, тим продуктивнішим має бути обладнання. Відповідно, від цього залежить вартість.
Камерний вакууматор стане справжнім помічником на кухні та скоротить навантаження на персонал.
Замов безкоштовний аудит своїх пакувальних рішень:
  • - спеціаліст перевірить товщини і якість ваших пакувальних матеріалів
  • - проаналізує і запропонує пакувальні альтернативи
  • - проведе тести із різними пакувальними рішеннями
  • - підбере зручне фасування пакувальних матеріалів
  • - спланує графік і ритміку постачань